Ratsastuskuva-tutoriaali Photoshop + Painter E3

Tässä tutoriaalissa käydään läpi todella perustasolta asti kuvan syntyä. Tutoriaali sisältää myös vaiheita, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta olen niitä tässä huvikseni käynyt läpi.


Photoshop: 1200px1200px, 300px/inch. Luonnostelua airbrushilla. Kova sivellin, 5px, opacity 100%, väri pinkki.



Päälle uusi layeri. Musta airbrush 4px, opacity 100%, mode: brush, Flow: 100%. Pinkillä tehtyä luonnolayeria häivytetään noin 50%:iin. Tämä vaihe kestää kauan, jopa pari tuntia, ja joudun käyttämään paljon pyyhekumia jäljen siistimiseen. Pyyhekumin brushina toimii airbrushin kaltainen, mutta kokoa vaihtelen tarpeen mukaan 2px-30px.



No niin, heppa ja ratsastaja on raapusteltu valmiiksi. Lisään uuden layerin, jolle piirrän taustaa. Pinkin hevosluonnoksen laitan kiinni kokonaan. Layeri-valikossa näkyy myös (sotku), joka oli aivan ensimmäinen idea ja luonnos kuvalle, muttei toteutunutkaan.
Ajattelin kokeilla jotain uutta ja otin taustan linen väriksi harmaan. Saa nähdä miltä näyttää jatkossa.. Airbrushin asetukset samat kuin heppa-layerillä.



Taustan linekin ovat valmiit, ja kuva näyttää "puhtaalta". Itse en harrasta kovin kliinisiä linejä, koska tykkään piirtää rennohkosti. Mutta toki tällä tekniikalla saa siistiäkin jälkeä, tai sitten voi halutessaan käyttää pentoolia.



Uutta layeria kehiin. Valitsen ensin kentän alueen kokoisen rajauksen nelionmuotoisella rajaustyökalulla (sininen ympyrä). Sitten otan Gradient toolin, ja valitsen gradientin äärivärit (punaiset merkinnät). Käytän gradient toolia valitsemallani neliönmuotoisella alueella. Näin kentän pohjaväri on valmis.



Teen samalle layerille uuden valinnan rajaustyökalulla ja siihen uuden gradient-värityksen hieman eri väreillä (koska kentän ja pihan hiekka on eri väristä).



Teen vielä samalle layerille yhden valinnan kuvan yläosaan. Nyt en käytä gradientia, vaan Paint Bucketia, jolloin vain etummainen väri on käytössä.



Kaksi uutta layeria. Molemmat menevät linejen ja hiekka-layerin väliin. Alempi väritetään Paint Bucketilla pinkiksi. Tätä kerrosta tulen käyttämään koko piirrustuksen ajan eri paikoissa ja eri värisinä siistimisvaiheissa. Ylempään uuteen layeriin tehdään rajaustyökalulla alue, joka kattaa hevosen. Tämä alue täytetään Paint Bucketilla ruskeaksi. Eli tästä tulee hevosen pohjaväri.



Seuraavaksi otan pyyhekumin käyttöön, ja pyyhin hevosen ylimenevät ruskeat värit pois. Pinkki (tai jotain muuta väriä) vasten tämä on helpompaa tehdä kuin valkoista taustaa vasten.



Vaihdan pinkin kerroksen väriä ja sinisellä taustalla jatkan kumitustyön loppuun.



Kun otan muut kerrokset pois näkyvistä, näyttää ruskea hevosen pohjaväri siis tältä sinistä taustaa vasten.



Seuraavaksi teen clipping mask-layerin hevosen pohjavärin yläpuolelle. Tämä on se syy, miksi hevosen pohjaväri rajattiin tarkasti. Clipping mask-kerroksessa voi värittää reilulla kädellä, mutta väritys rajautuu alla olevan kerroksen mukaan. Clippin mask tehdään seuraavasti: tee uus layer sen layerin päälle, jonka ääriviivoja haluat värityksessä noudattaa. Vie hiiri layer-valikossa näiden kahden kerroksen väliin. Paina alt:ia ja hiiren oikea klikkaus, jolloin ylläoleva layeri muuttuu clipping mask-layeriksi. Väritän siis hevosen jalat, kaviot, kuonon, suitset ja gramaanit clipping mask-layeriin. Sininen taustavärin laitan piiloon.

HUOM! Clipping maskia voi käyttää myös linen pohjalta, mutta oma tyylini tehdä linejä tekee valinnoista sotkuisia ja siksi en tässä käsitellyt sitä.

Koska seuraavaksi olen siirtymässä Painteriin, eikä Painter osaa lukea clipping maskia, yhdistän hevosen pohjavärin ja clipping maskin yhteen Photoshopin puolella. Valitsen clipping mask layerin: layer-valikosta 'Merge down' (sulauta alempaan). Näin saan yhden siistin layerin ja jatkan Painterin puolelle. Heti Painterin puolella tallennan tiedoston riff-muotoon.



Okei, Painterin puolella teen uuden layerin, jolle teen neliön muotoisen valinnan talojen kohdalle ja Paint Bucketilla värjään valkoiseksi. Teen toisen valinnan laudoituksen ja katon kohdalle ja värjään punaiseksi. Otan käyttöön pyyhekumin, kovan version opacity 100% ja pyyhin katon yli menevän osan punaisen värin pois (vihreä nuoli). Tämän olisi voinut toteuttaa miinusvalinnoilla, mutta näin pienellä alueella pyyhekumin käyttö oli nopeampaa.

Vähennän myös layer 7 eli hiekka-layerin opacityn 78%:iin.



Sitten tapahtuukin paljon. Talon pohjan ja laudoituksen layerille väritän vielä katon oranssiksi. Teen päälle uuden layerin ja vesivärillä väritän hiekkaa, taloa yms. eri väreillä elävämmäksi. Taas teen uuden layerin, johon värittelen talon laudoitusta (punainen osa). Teen ensin sekasotkuista väritystä tummanruskealla vesivärillä (talon vasen puoli). Sekasotkun päälle väritän suoria viivoja miltei valkoisella vesivärillä. Tumman ruskea ja valkoinen sulautuvat toisiinsa (talon oikea puoli). Tätä ylemmäs teen layerin, johon valkoisella 100% airbrushilla väritän kentän aitaa.



Otan sinisen layerin näkyviin ja siirrän sen aita-layerin alle. Aita-layeria siistin valkoisella airbrushilla ja kovalla pyyhekumilla.



Sininen layeri kiinni ja uusi layeri aidan yläpuolelle. 100% airbrushilla väritän tötterön ja puomit. Tässä kuvassa näkyy myös hyvin, että vaikka kentän hiekassa on vain kaksi kerrosta (gradient-pohja ja 1 vesiväri), on siinä jo jonkin verran eloa.



Pyyhin puomien yms ylimenevät väritykset ja lisään muutaman layerin talon ikkunoita ja ovia varten. Niihin väritän airbrushilla eri väreillä.



Uusi layeri hevosen varjostusta varten. Vesiväri-työkalu. Huomaa, että värinä on harmaa, mutta väri ei näytä harmaalta ruskeaa taustaa vasten.



Vaihtelen siveltimen kokoa ja opacityä. Samoin väriä vaihdan välillä milloin miksikin. Liu-uttelen värejä samalla layerilla, kunnes näyttää tältä.



Uusi layeri ja samalla veisväritekniikalla lisää väritystä.



Ahh, vanhan Painterini ihanuuksia. Ylimenevät värit on vaan sitkeästi kumitettava. Paremmissa Painter-versioissa tätä ongelmaa ei välttämättä ole. Sininen layeri esiin ja molemmilta vesiväri-layereilta pyyhkimiset.



Muutamia layereita ja airbrush-väritystä: ratsastaja, taustan hevoset jne.



Kentän pohjan ja aidan takaisten elementtien päälle teen märän vesiväri-layerin ja värittelen kuvaa tummemmaksi.

Koska tässä vaiheessa harmaalla tehty line alkaa tökkiä, siirryn kyseiseen layeriin, teen valinnan linen ympäriltä. Sitten Effects --> Tonal Control --> Brightness/Contrast.



Säädän namiskoita kuvan mukaan ja harmaa line muuttuu mustaksi.



Pidän saman valinnan voimassa ja valitsen Effects --> Focus --> Soften.



Laitan pehmennysprosentiksi 2,75% ja line muuttuu asteen sumuisemmaksi.



Lisään layerin aita-värin ja viimeisimmän pohjan vesivärikerroksen väliin. Airbrushilla 50% värittelen yksityiskohtia, esim. talon lautoja.



Lisään layerin ja väritän hevosen harjan ja hännän mustalla airbrushilla 100%. Lisäksi teen harmaalla ja ruskealla airbrushilla 50-70% eloa jouhiin.



Uusi layeri, vesivärillä varjokohtia.



Samalla layerilla levitellään vesiväri pehmeäksi.



Uusi layeri, airbrushilla yksityiskohtia.



Taivas hieman kirkkaammaksi airbrushilla. Elämmehän lokakuun myöhäistä iltapäivää.



Uuteen layeriin hepalle ja ratsastajalle vesivärivarjostusta. Väri vaihtelee ja elää koko ajan, hevosen karvaa maalasin paljon turkoosilla.



Ensin ylimääräisen vesivärin pyyhkiminen. Ohuella airbrushilla yksityiskohtia heppaan ja ratsastajaan.



Ihan ylös uusi layeri, jolle teen nuo hengityshöyryt kevyesti piirtäen.

Sitten tallennan viimeisen kerran riffinä ja tämän jälkeen jpg:nä. Suljen kuvan ja avaan jpg-version. Leikkaan kuvan reunoilta ja liitän uutena kuvana (Paste as a new image). Pienennän kuvan oikeaan kokoon tällä kertää noin 680-690px ja tallennan jpg:nä. Jpg-tallennuksen teen aina suurimmallamahdollisella laadulla. Tykkään jpg:ittää kahteen kertaan, koska ylimääräinen kliinisyys rapisee sen mukana. Elikkäs valmis: